Fietsen op de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden maken deel uit van Spanje en liggen ter hoogte van noordwestelijk Afrika. De eilanden zijn niet alleen populaire zon- en strandvakantiebestemmingen, ze zijn ook een belangrijke fietsbestemming. Veel professionele wielrenners komen in de winter fietsen op de Canarische Eilanden.

Alle Canarische Eilanden zijn van vulkanische oorsprong en ze zijn allemaal bergachtig. Op Lanzarote en Fuerteventura zijn de bergen minder hoog. Tenerife en La Palma zijn zeer bergachtig: hier zijn nauwelijks vlakke wegen te vinden. De hoogste bergen van Tenerife en La Palma kunnen soms met sneeuw zijn bedekt.
Deze eilanden zijn regenachtig aan de noordzijde, omdat de bergen daar de wolken blokkeren en zo voor neerslag zorgen. De zuidelijke delen zijn droog.
De Canarische cultuur is een mix van Spaans en Zuid-Amerikaans, met een vleugje van Afrikaanse invloeden.

Het klimaat is op alle eilanden zacht en gematigd met temperaturen die grotendeels van het jaar rond de 20 graden liggen. De neerslag is laag, met name op de oostelijk gelegen eilanden. De temperatuur wisselt weinig gedurende het jaar, hoewel het in de zomer kan nog wel erg warm worden, met enkele dagen van meer dan 30 graden. Je kunt vrijwel elke dag van het jaar fietsen. Bovendien staat er doorgaans een een verfrissende zeebries. Alle eilanden zijn namelijk vrij winderig.
De Canarische Eilanden worden incidenteel getroffen door zandstormen. Dit fenomeen staat bekend als ‘La Calima’ en wordt veroorzaakt door zeer fijn zand dat over de Sahara wordt geblazen.

De Canarische Eilanden: Een uitdaging op de fiets

De Canarische Eilanden bestaan hoofdzakelijk uit 5 grotere eilanden: La Palma, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, en 2 kleinere: La Gomera en El Hierro. Ieder eiland heeft grotendeels een eigen karakter. In sommige aspecten kunnen de eilanden opmerkelijk veel van elkaar verschillen. Ook binnen elk eiland zelf kan je een grote diversiteit ervaren aan landschappen, klimaat, toeristisch aanbod, enz. De eilanden bieden een enorme verscheidenheid aan fietsroutes, zowel voor moutainbikers over onverharde paden, als voor racefietsers over de verharde wegen. De sterke wind, in combinatie met hoge bergen, kan van het het fietsen een heuse uitdaging maken. Bekijk hier het overzicht van fietsverhuurders op de Canarische Eilanden

Tenerife op de fiets

Tenerife is een eiland met twee gezichten. In het zuiden vind je de toeristenresorts, zoals Playa de las Américas en Costa Adeje. Op de overige deel van het eiland vind je meer het authentieke Tenerife, met haar bewoners die er al sinds 5 eeuwen verblijven. Tenerife is een divers eiland: het kent kosmopolitische steden met historische centra, bruisende stadjes, kleine, landelijke dorpjes, en het enorm uitgestrekte Nationaal natuurpark. Hier bevindt zich de hoogste berg van Spanje, de impressionante vulkaan El Teide (3.718m). El Teide domineert het landschap van Tenerife. Deze berg maakt het fietsen op Tenerife zo speciaal.

Fietsen op Tenerife

Fietsen naar El Teide

Fietsers van over de hele wereld komen naar Tenerife om El Teide te beklimmen. Over de weg bereik je een maximale hoogte van 2.300 m. Misschien is dat niet zo hoog als sommige van de Alpencols of andere bergpassen elders op het Europese vasteland. Je begint echter al te klimmen ter hoogte van de zeespiegel. Fietsen naar pas van de Teide is dus geen gemakkelijke opgave. De klim bedraagt bijna 40 km tegen 6%. Zelfs ervaren fietsers hebben moeite om dat in minder dan 2,5 uur te doen.

Fietsklimaat op Tenerife

Tenerife biedt het hele jaar door geweldig weer. Daarom wordt het eiland ook wel “Eiland van de eeuwige lente” genoemd. De winters zijn zeer aangenaam en tijdens de zomer wordt het niet zo heet als bijvoorbeeld op het vasteland van Spanje.

De Teide domineert niet alleen het landschap, maar beïnvloedt ook het klimaat van Tenerife. Er is , zoals op vrijwel elk Canarisch eiland, een verschil tussen noord en het zuid. Dit is iets om rekening mee te houden bij de planning van je fietstocht. Het noorden is iets koeler, wat in de zomer een pluspunt kan zijn, en het regent er meer. Daardoor het is ook groener, en is het landschap wat aangenamer. Het zuiden is zonniger en veel drukker. Hier bevinden zich de veel bezochte stranden en toeristenresorts.

Naast de Teide bieden het Tenomassief in het noordwesten, en het Anaga-massief in het noordoosten ook spectaculaire fietsmogelijkheden. Om echt te genieten van het fietsen en de uitdagende beklimmingen op Tenerife, is het noodzakelijk redelijk fit te zijn. Plan alleen routes waarvan je zeker dat ze niet te zwaar zullen zijn. Houd ook rekening het weer en de noodzaak om te drinken. Bekijk hier de fietsverhuurders op Tenerife.

Gran Canaria

Gran Canaria heeft min of meer hetzelfde imago als Tenerife. Het staat bekend als zon en strandvakantiebestemming. Ook Gran Canaria kent drukke resorts voor toeristen, en druk bezochte stranden. Maar, evenals Tenerife is Gran Canaria een populaire fietsbestemming, vooral in de winter. Buiten de resorts en standen, biedt het eiland een hele reeks routes voor fietsers. De hoofdstad Las Palmas kent aantrekkelijke historische wijken, en heeft een fantastisch stadsstrand in Las Canteras.

Fietsen op Gran Canaria

 

Fiets en strand op Gran Canaria

Gran Canaria is een goede optie als u fietsen wilt combineren met een strandvakantie. Fietsen op kan behoorlijk intensief zijn. Net als Tenerife, is het volop klimmen. De Pico de las Nieves reikt tot 1.949 meter. De beklimming vanaf Maspalonas (0m) is 44 km lang. Gran Canaria biedt dan ook volop mogelijkheden om jezelf op de fiets uit te dagen. Ook voor mountainbiker is het bergachtige centrum van het eiland een paradijs, met met abrupte en spectaculaire landschappen. Er zijn eindeloze alternatieven voor fietsers. Van groene landschappen in het binnenland tot de spectaculaire kustgebieden. Bekijk hier de fietsverhuurders op Gran Canaria.

Fietseiland Lanzarote

Lanzarote wordt wel eens één van de meest authentieke eilanden genoemd van Canarias. De lokale held César Manrique was een milieuvriendelijke visionair, die verhinderde dat lokale politici het landschap verpestten met hoogbouw in de badplaatsen. De lage bevolkingsdichtheid, veroorzaakt door de slechte landbouwgrond zorgt ervoor dat de Canarische cultuur is op Lanzarote niet zo sterk aanwezig als op andere eilanden. Lanzarote ligt aan de oostkant van de archipel, en kent weinig groen. In de afgelopen jaren heeft het eiland in toenemende mate sporters weten aan te trekken, waaronder fietsers. Net als andere oostelijke eilanden heeft Lanzarote veel stranden, waar de westelijke eilanden alleen maar jaloers op kunnen zijn.

Fietsen op Lanzarote

Het landschap op Lanzarote is nogal dor, met zwarte zandstranden. Het landschap lijk een beetje op een winderig maanlandschap, en is bezaaid met karakteristieke witte dorpjes.
Op Lanzarote zijn veel fietsroutes mogelijk, met beklimmingen die je door het mysterieuze, vulkanische landschap voeren.

Lanzarote op de racefiets

Op de racefiets zijn verschillen routes mogelijk.

Tabayesco.

De Tabayesco klim is de langste klim op Lanzarote: iets meer dan 10 km lang. De gemiddelde helling van 5,5% blijft gedurende de hele klim zeer consistent met af en toe hellingen tot aan de 8%.

Femés

De steilste fietsklim op het eiland. De Femés klim start vanaf het zuidelijkste resort van het eiland, Playa Blanca. Het echt klimmen begint na de rotonde van Papagayo. In de laatste kilometers zijn enkele haarspeldbochten met meer dan 15% stijgingspercentage.

Mirador Del Rio

Dit is de mooiste klim, bekend van de Ironman Lanzarote. Het is korte klim van 3km naar een hoogte van ongeveer 475m. Het is een ruige maar prachtige beklimming, met prachtig uitzicht op La Isla Graciosa. Deze klim is te combineren met de de Orzola klim, die hieronder genoemd wordt.

Los Valles

Van Teguise tot het hoogste punt op Lanzarote. De klim zelf begint een paar kilometer na Teguise langs de weg LZ 10. De weg slingert omhoog door het pittoreske dorp Los Valles, met uitzicht op het noorden. Het hoogste punt van het eiland bevindt zich op de Penas del Chache (670m). De Los Valles klim is niet uitzonderlijk steil of moeilijk.

Orzola

Vanaf het meest noordelijke punt op het eiland bij Orzola. In het noorden van Lanzarote ligt de kleine havenstad Orzola. De weg ten zuiden van Orzola ten zuiden van Orzola heeft een werkelijk prachtige klim, een van de beste op het eiland. De klim vanaf Orzola is slechts ongeveer 5 kilometer lang, maar voor extra uitdagende rijders kan het gecombineerd worden met de Mirador De Rio om een bijna 10 km lange klim te maken.

La Geria

Door de vulkanische wijngaarden, een van de beste fietsroutes van Lanzarote. In het ruige landschap van La Geria bevinden zich vruchtbare gronden die samen met de het milde klimaat zorgen voor een uitstekende wijncultuur. Het landschap wordt gekenmerkt door zwarte bodems en de wijnstokken zijn bijna begraven in beschermende ronde gaten. Het landschap lijkt op een maanlandschap.

Bekijk hier de fietsverhuurders op Lanzarote.

Fuerteventura

Fuerteventura is het meest winderige eiland. Het is een paradijs voor strandliefhebbers met haar gouden zand en turquoise zeeën. Hoewel Fuerteventura dicht bij Lanzarote ligt, is het landschap heel anders. Hier vind je een woestijnachtig landschap met bizarre lavakoepels, spaarzame, verspreide dorpjes, en enkele levendige vakantieoorden. De duinen van Corralejo vormen een soort mini Sahara. Door de werking van de wind hebben de heuvels zachte en ronde vormen aangenomen. Ook doet het landschap Afrikaans aan, mede door de geiten die vrij rondlopen door de oranje gekleurde heuvels.

Fietsen op Fuerteventura

Fuerteventura is misschien niet zo bekend om te fietsen, maar daarin ligt nu juist de charme. Het is het op één na grootste eiland van de Canarische archipel, en tegelijkertijd het minst bevolkte eiland. Het is daarom een zeer interessante bestemming voor fietsers, aangezien de goed aangelegde wegen zeer rustig zijn. De fiets is een perfecte wijze om het eiland te verkennen. Je steeds meer fietsers zien op Fuerteventura, alleen of in groepen, die genieten van hun training of gewoon voor hun plezier.

Aangezien Fuerteventura zeer dicht bij het Afrikaanse continent ligt, kan het klimaat op het eiland als het beste van alle Canarische Eilanden worden beschouwd. Door het milde, zomerse klimaat kun je het hele jaar door fietsen op Fuerteventura. De beste tijd is van februari tot mei en oktober/november.

Fietstochten op Fuerteventura

De rustige, goed aangelegde wegen op Fuerteventura bieden goede trainingscondities. Ze zijn ideaal voor mountainbikers en racefietsers.
In het noorden van het eiland vind je gemakkelijke en middelzware fietstochten, vooral in de buurt van La Oliva en Corralejo. In het het zuiden, bijvoorbeeld bij La Pared, zijn ok zwaardere tochten mogelijk. Voor tochten over El Cardon of de bergen rond Pajara moet je fysiek fit zijn omdat er veel langere beklimmingen zijn met steile stukken. In het centrum van het eiland (Tuineje en Antigua) je gemakkelijke en middelzware fietstochten maken.
Bijna altijd staat er een sterke, niet te onderschatten wind, vooral in de zomermaanden,.
Offroad freaks en mountainbikeliefhebbers zullen genoeg mogelijkheden vinden om buiten de geasfalteerde wegen te treden. Mocht je vallen dan kunnen de scherpe vulkaanrotsen gevaarlijk zijn.

Bekijk hier de fietsverhuurders op Fuerteventura.

La Palma

La Palma, ook wel “La Isla Bonita” genaamd, is misschien wel het mooiste Eiland van de Canarische archipel. Het heeft prachtige landschappen, die je niet zult aantreffen op andere Canarische Eilanden . Het eiland biedt al haar bezoekers een enorme natuurlijke rijkdom, waarvan je tijdens je fietstochten kunt genieten. De Caldera de Taburiente en de watertunnels bij Marcos y Cordero zijn unieke landschappen. De grotere steden van La Palma zijn bijzonder levendig en de sfeer is Zuid-Amerikaans te nomen.

Fietsen op Palma

Fietsliefhebbers zullen met veel plezier fietsen op La Palma, hoewel je wel goed in vorm moet zijn, aangezien en vrijwel geen vlakke wegen zijn. Zowel de hoofdwegen als de kleinere wegen zijn in goede staat. Er zijn verschillende populaire fietsroutes, en er is doorgaans weinig verkeer op de wegen. Een fietstocht naar het hoogste punt van het eiland, de Roque de los Muchachos (2.423 m) is een uitstapje dat je niet snel zult vergeten. De beklimming is 28 km lang (vanuit Garafía), met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%. Het hoogste punt wordt bereikt op 2.400m.

Mountainbiken op La Palma

Fietsen over de vulkanische stenen kan een waar genot zijn voor mountainbike fans. Een groot aantal wegen en paden leiden je langs pijnbomen, laurierbossen, vulkanen en langs de kust van La Palma. De variatie is enorm: Van weelderig begroeide bergen tot de droge vulkaanlandschappen in het zuiden, die de jongste vulkanen van Spanje herbergen. Fietsen langs bospaden van de Cumbre Vieja is een onvergetelijke ervaring. Dit is een vrij gemakkelijke route langs de lavastromen, afkomstig uit voormalige vulkaanuitbarstingen. Vervolgens kun je richting de wijngaarden van Fuencaliente fietsen, tot aan de Teneguía vulkaan. Bekijk hier de fietsverhuurders op La Palma.

La Gomera per fiets

Het meest opvallende landschap van de Canarische Eilanden vind je ongetwijfeld op La Gomera. Het wilde landschap bestaat hier uit een mix van kleine terrassen, palmbomen, weelderig regenwoud en bergen die gelijkenis vertonen met het Marokkaanse Atlasgebergte.
Het eiland wordt gekenmerkt door diepe ravijnen. Er zijn maar weinig wegen, maar wel veel paden.
Er bevinden zich enige resorts voor toeristen op La Gomera, Playa Santiago en Valle Gran Rey. Maar het toerisme is kleinschalig. Zelfs de hoofdstad San Sebastian, San Sebastian, is niet veel meer dan een rustig stadje. La Gomera is een eiland om te ontsnappen aan de drukte en om de natuur te omarmen.

La Gomera op de mountainbike

Mountainbikers zullen genieten op de paden langs de ruige ravijnen en door de mistige bossen van La Gomera. Temperaturen zijn zacht en confortabel gedurende het hele jaar. Je kunt hier unieke routes te verkennen, die je door fantastische landschappen leiden met bizarre steenformaties en ongeëvenaarde vergezichten
Een uniek landschap
Het groene noorden, met prachtige valleien, is het perfecte gebied voor fietsers. Maar ook het centrale en het zuidelijke deel van het eiland bieden mooie fietsroutes door een bijna dromerig berglandschap. Er zijn route mogelijk voor zowel beginners als voor getrainde fietsers.
Het hele eiland is bezaaid met paden die dorpen met elkaar verbinden, die uitstekend geschikt zijn mountainbikers.

Fietsen naar het hoogste punt van La Gomera

Een uitdaging is het beklimmen van de hoogste top van het eiland op 1.340 meter, in het Nationaal Park van Garajonay. De berg is via verschillende wegen te beklimmen.
Vanaf Valle Gran Rey is de beklimming 27,4 km lang met een hoogteverschil van 1450m. Het gemiddelde percentage bedraagt dus 5,2 %. De afdaling naar San Sebastián is een lange doorlopende afdaling met bochten en indrukwekkende uitzichten op de fascinerende Roque Agando. Deze enorme rots is het symbool van het eiland. Bekijk hier de fietsverhuurders op La Gomera.

El Hierro

El Hierro is zonder twijfel het meest magische en mysterieuze eiland van de Canarische eilanden. Ooit werd dit eiland gezien als de rand van de wereld. Het eiland is bekend om de reuzenhagedissen die er voorkomen. De heuvels met hun kuddes schapen doen niet vermoeden dat we hier in feite in Afrika zijn. Door de afgelegen ligging wordt El Hierro minder bezocht dan de overige Canarische Eilanden. Het is daardoor ook het meest ongerepte eiland van de archipel.

El Hierro is geschikt om te fietsen, omdat het wegennet veel mogelijkheden biedt. Gezien de lage bevolkingsdichtheid is er bovendien weinig verkeer.
Er zijn verscheidene fietstochten mogelijk, onder meer naar het uitkijkpunt bij La Peña, dat een werk van César Manrique is. De weg naar Frontera voert over één van de moeilijkste bergpassen op het eiland. Zodra de 1.300 meter hoogte is bereikt, fiets je naar het uitkijkpunt in La Peña. Je kunt keren naar Valverde via de de prachtige dorpen Guarazoca, Erese en El Mocanal.

We hebben getracht een goed informatief overzicht te geven van fietsmogelijkheden op de Canarische eilanden. Heb je opmerkingen of wil je iets toevoegen? Laat het dan weten via een bericht hieronder.

Bronnen en meer informatie:

https://www.holaislascanarias.com/ciclismo/

RCUK’s essential guide to road cycling in the Canary Islands

https://www.volcanodiscovery.com/canary-islands.html

Where to go mountain biking in the Canary Islands

https://www.bikemap.net/en/regional/Spain/Canary+Islands/

Één reactie op “Fietsen op de Canarische Eilanden”

Reacties zijn gesloten.