Fietsen in Australië

Australië: Een spectaculaire fietsbestemming

Denk je er over om te gaan fietsen in Australië? kijk hier voor fietsverhuurders die  fietsen te huur aanbieden in Australië
Australië is een spectaculaire bestemming om per fiets te bezoeken. Het is een immens groot land, dat een heel continent beslaat en dat voor een groot deel uit de vermaarde Outback bestaat. The Outback is de brandende, rode, Australische woestijn waar je over oneindige ‘dirt roads’ kunt fietsen. Hier vind je een wijde horizon en een warm klimaat. Langs de kuststreken vind je een verscheidenheid aan landschappen, waaronder alpengebieden met sneeuw, lange stranden, koraalriffen en weelderige regenwouden. Er zijn veel historische stadjes langs de wegen, en als je een van de pubs binnenloopt maak je kennis met de echte Australiërs.

Reizen naar Australië

De vliegreis naar Australië duurt ongeveer 22 uur vanuit Europa, en iets minder vanuit de VS. De meeste internationale luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Sydney of Melbourne. Voor bezoekers is doorgaans een geldig reisvisum verplicht om Australië binnen te komen. Een elektronisch visum (een eVisitors genaamd) is eenvoudig aan te vragen en is 3 maanden geldig. Je kunt het opvragen op de website van het Immigratiebureau.

Australië per fiets

Met het Australische treinsysteem kun je vrijwel het hele land bezoeken en de steden bekijken. Wij raden uiteraard aan Australië per fiets te beleven. In Australië zijn er fietsverhuurders in overvloed. Vanaf onze website heb je toegang tot de verschillende firma’s die fietsen te huur aanbieden in Australië. Je kunt ze gemakkelijk contacteren via het formulier.

Hoewel fietsen in Australië iets minder populair is dan in Europa, is fietsen een gewoon fenomeen. Veel Australiërs fietsen om te sporten, ter recreatie of fietsen heen en weer naar hun werk. Ze zijn ervan bewust dat fietsen hun gezondheid verbetert en dat het de verkeersopstoppingen en luchtverontreiniging vermindert. De overheid moedigt het fietsen aan door middel van verschillende reclamecampagnes. Het dragen van een fietshelm is verplicht in Australië.

Waar te gaan fietsen in Australië?

In zo’n groot land als Australië zijn oneindig veel mogelijkheden om te fietsen. Er zijn ruim 500 Nationale Parken, variërend van woestijnen tot hooggebergte, van regenwouden tot koralen. Enkele hoogtepunten zijn zonder meer de Blue Mountains en The Australian Alps, die deel uitmaken van de The Great Dividing Range. The Outback en Tasmanië zijn zonder twijfel bestemmingen die tot de verbeelding spreken. Daarnaast zijn ook tal van andere regio’s in Australië de moeite waard, zoals onder meer de Gold Coast en de heuvels van Adelaide. Ook veel Australische steden zijn bijzonder goed ingesteld op fietsverkeer. De steden van Perth, Adelaide, Canberra, Sydney of Melbourne kennen een uitgebreid netwerk aan fietspaden.

Enige bestemmingen voor fietsen in Australië
Enige bestemmingen voor fietsen in Australië

Het is onmogelijk een volledig overzicht te geven van alle fietsbestemmingen in Australië. Toch doen we een poging enkele regio’s en steden aan te stippen.

The Outback

In de Australische Outback kun je nog echt de eenzaamheid ervaren. Deze stoffige woestijn met het rode zand, de brandende zon, de gigantische canyons en de imposante rotsformaties is zeer indrukwekkend. Hier voel je de vrijheid en krijg je de tijd en ruimte om na te denken. De schoonheid van de natuur is groots en magisch.

Fietsen in The Outback kan eenzaam zijn
Fietsen in The Outback kan eenzaam zijn

Tasmanië

Tasmanië is een eiland dat 240 km ten zuiden van het vasteland van Australië ligt. Het is net zo groot als Ierland met slechts 1/10 van de bevolking. Het eiland werd in 1642 ontdekt door zijn naamgever Abel Tasman uit Lutjegast (Groningen). Tasmanië biedt uitgestrekt natuurschoon, ongetemde wildernis en levendige moderne steden. Het klimaat is mild en gematigd. Er is weinig verkeer op de mooie landwegen en biedt interessante landschappen. Het is gewoon een ideale plek om te fietsen.

Er zijn maar liefst 17 Nationale Parken op het eiland en meer dan 20% van de totale landoppervlakte staat op de werelderfgoedlijst. Het Tasmaanse landschap is divers. Het varieert van regenwoud tot glooiend groene landschappen, van open Eucalyptus bossen en pijnbomenplantages, tot het subalpine bergland.

Fietsen in Tasmanië door spectaculair natuurschoon
Fietsen in Tasmanië door spectaculair natuurschoon

De beste tijd om naar Tasmanië te reizen, wat betreft het klimaat, is eind december, januari en begin februari. Dit is ook de warmste tijd van het jaar. Het meest stabiele weer doet zich meestal eind februari en maart voor. Wat het fietsen betreft kunnen de lente en de herfst ook heerlijk zijn, en minder druk. Maar het kan dan wat kil zijn, vooral ’s nachts.

The Great Dividing Range

De derde langste bergketen ter wereld is de The Great Dividing Range. Deze is misschien niet bijzonder hoog (de hoogste piek is Mount Kosciuszko van 2.228 m), maar wel zeer mooi. Klimaat en landschappen veranderen steeds: van regenwouden tot woestijnen, van alpiene landschappen tot licht glooiend platteland. Deze bergketen herbergt onder meer het Blue Mountains National Park en het Alpine National Park.

Blue Mountains National Park

Dit is één van de bekendste en meest spectaculaire parken in Australië. Het park maakt deel uit van de Greater Blue Mountains World Heritage Area. Het park staat bekend om haar opmerkelijke geografische, botanische en culturele waarden, waaronder de bescherming van plaatsen van cultureel belang voor Aboriginals. De eucalyptusbomen zorgen voor de blauwe gloed die over de bergen hangt: de verspreide druppels Eucalyptolie vermengen zich met stofdeeltjes en waterdamp, en zorgen dat het licht gebroken wordt tot een blauwe kleur.

Voor Mountainbikers zijn verschillende routes mogelijk, zoals de Woodford – Oaks Trail , de Burramoko Ridge (Hanging Rock) Trail, Murphys trail – Wentworth Falls to Woodford, of de Narrow Neck trail.

Blauwe gloed in de Blue Mountains
Blauwe gloed in de Blue Mountains

Het Park is minder dan twee uur van Sydney verwijderd met de auto of trein. De omliggende pittoreske steden bieden een groot aanbod van restaurants en accommodaties. Katoomba is de belangrijkste stad van de Blue Mountains. Deze stad ligt aan de Great Western Highway, 100 km ten westen van Sydney en 39 km ten zuidoosten van Lithgow. Het treinstation van Katoomba bevindt zich op de spoorlijn van de Blue Mountains.

Alpine National Park

Het Alpine National Park ligt in het Noordoosten van Victoria. Dit gebied kan worden aangemerkt als de ideale vakantiebestemming in Australië voor enthousiaste fietsers. Het biedt een breed scala aan fietsmogelijkheden door adembenemende landschappen. Voor zowel racefietsers als mountainbikers bieden deze Australische Alpen volop mogelijkheden. Verhuur van fietsen en uitrusting is ruimschoots voorhanden.

Fietsen in de Australische Alpen
Fietsen in de Australische Alpen

De plaats Bright biedt volop routes voor de mountainbike liefhebber. De routes voeren je onder meer langs kreken en door pijnbomenplantages, over je smalle kronkelende single-tracks.

Mountainbiken rondom Bright
Mountainbiken rondom Bright

Het Mystic MTB Park staat bekend om zijn uitdagende, spannende en gevarieerde tracks. Als je houdt van fietsen op rustige landwegen, beklimmingen en spectaculaire afdalingen, dan ben in het noordoosten van Victoria op de goede plaats. In de zomer is de koelere berglucht een verademing en op een heldere winterdag kun je genieten van de warmte van de zon. Zo heeft elk fietsseizoen iets anders te bieden. De racefietser kan zichzelf uitdagen op de bergpieken van Mount Buffalo, Mount Hotham of Falls Creek.

Gold Coast

De Gold Coast is een bekende surfbestemming, maar heeft veel meer te bieden dan alleen zandstranden en surfen. Er zijn eenvoudige fietsritten mogelijk zoals de CBD River Loop of Mt Coot-tha. Het achterland is zeer geschikt voor intensieve fietsritten. Er zijn vele fietstours mogelijk, bezaaid met uitdagende klimmetjes, door het Gondwana regenwoud en langs kleine boerderijen.

Australisch regenwoud
Australisch regenwoud

Daar waar de Currumbin Creek rivier uitmondt in de oceaan ligt Currumbin, een tendy surfoord. Currumbin is een goede uitvalsbasis voor fietstochten en kent een groot aantal moderne cafés en eetgelegenheden, met uitzicht op het strand.

Currumbin
Currumbin

Adelaide

Adelaide is de perfecte plek als uitvalsbasis voor fietstochten. De stad is gelegen tussen heuvels en de Australische kustlijn. Adelaide kent een fietsvriendelijke cultuur en heeft veel fietspaden zowel in de binnenstad als in de groene zones rondom de stad. De stad en de kust zijn vlak. Dit maakt het fietsen in Adelaide aangenaam en gemakkelijk. Een fietstocht naar nabijgelegen heuvels biedt je de kans om jezelf fysiek uit te dagen.
Het weer in Adelaide is redelijk voorspelbaar. De zomers zijn warm en droog, terwijl de winters koud en nat zijn. Het fietstoerisme komt vooral in januari tot leven met de internationaal bekende Tour Down Under. Dit is de meest opwindende tijd om te fietsen in Adelaide. In de zomer kan het erg heet worden in Adelaide.

Fietsen in de heuvels van Adelaide
Fietsen in de heuvels van Adelaide

De Adelaide Hills is de meeste bekende regio voor lokale fietsers. Via een goed onderhouden weg kun je naar de Mount Lofty (727m) fietsen. Op de top bevindt zich een fantastische uitzichtpunt. Voor geoefende racefietsers zijn nog veel meer mogelijkheden om te rijden in en rond de heuvels.

Barossa

De Barossa vallei ligt op ongeveer een uur rijden van Adelaide. Er is geen betere manier om regionale keuken, de wijn en het rijke erfgoed van de Barossa te ontdekken dan per fiets. De Barossa kent een groot fietsnetwerk dat zich uitstrekt van Angaston tot Gawler over een afstand van 40 kilometer, via de vier hoofdsteden Nuriootpa, Angaston, Tanunda en Lyndoch. Het fietspad is ideaal om de natuurlijke schoonheid van onze prachtige regio in uw eigen tempo te ontdekken. Fietsen rond de Barossa is over het algemeen gemakkelijk op vlakke fietspaden.

Fietsen door de wijngaarden in de Barossa vallei
Fietsen door de wijngaarden in de Barossa vallei

Melbourne

Fietsen is in Melbourne, de hoofdstad van Victoria in Australië, een gebruikelijk fenomeen. Men fiets hier voor recreatie, woon-werkverkeer en om te sporten. Melbourne behoort tot de meest fietsvriendelijk steden in Australie. De stad heeft een uitgebreid netwerk aan fietspaden. Melbourne ligt aan een geleidelijk aflopende baai. Je kunt gemakkelijk via fietspaden naar winkels en cafés fietsen, of door de parken en tuinen van de Yarra rivier.

Sydney

Fietsen is een geweldige manier om te genieten van de natuurlijke schoonheid van de stad en om de beroemde bezienswaardigheden van Sydney te zien. Sydney heeft een goed netwerk van fietspaden. De bezienswaardigheden van Sydney, zoals het Sydney Opera House en de Sydney Harbour Bridge, kun je per fiets aandoen. In het oostelijk deel van Sydney bevindt zich Centennial Parklands: een populaire locatie voor fietsers. Hier kun je een ontspannen ritje maken door deze rustige, groene oase. Andere mogelijkheden in Sydney zijn Manly Beach, waar je afgelegen baaien en stranden kunt ontdekken en het Sydney Olympic Park. Dit park biedt meer dan 35 km fietspaden om te verkennen.

Fietsen in Sydney
Fietsen in Sydney

Canberra

Evenals Melbourne en Sydney is Canberra een fietsvriendelijke stad met een uitgebreid netwerk van fietspaden. Ook veel cafés en gelegenheden profileren zich als’ fietsvriendelijk’. De stad herbergt wielerevenementen het hele jaar door. Er zijn volop mogelijkheden om een fiets te huren in Canberra. Er is genoeg te zien en te doen in Canberra: Van parken tot nationale bezienswaardigheden zoals de National Library of Australia en de National Gallery of Australia.

Fietsen langs de meren van Canberra.
Canberra’s centrale Lake Burley Griffin is omgeven door fietspaden en is ideaal voor een ontspannen rit. Ook het Ginninderra meer in het noorden of Tuggeranongmeer in het zuiden zijn de moeite waard. Beide meren zijn voorzien van bewegwijzerde fietspaden en bieden pittoreske routes die perfect zijn voor een familie fietstocht.
Voor mountainbikers is de Canberra Centenary Trail is een hoogtepunt. Deze 145 km lange route voert je door zowel een stedelijke als landelijke omgeving.

Fietsen in Canberra
Fietsen in Canberra

Perth

Perth heeft een overvloed aan fietspaden en prachtige routes. Fietsend langs de oceaan of langs de rivier, kun je genieten genieten van het warme mooie weer van Perth. De fietspaden zijn veilig en gemakkelijk te volgen. Eén van de populairste ritten in Perth gaat langs de rivier en over de vele bruggen. Het fietspad is erg vlak en er is een fantastisch uitzicht op de stad.

Fietsen in Perth
Fietsen in Perth

Fietsroutes in Perth

Rottnest Island
Als je Rottnest Island bezoekt, huur dan een fiets. Het is de snelste, goedkoopste, gemakkelijkste en beste manier om het eiland te zien. Het eiland heeft geen auto’s te huur. Rottnest Island heeft goede wegen en veel mooie stranden. Er zijn genoeg fietsroutes voor alle leeftijden en niveaus.

Fietsen op Rottnest Island

Kings Park
Met diverse fietsroutes is het prachtige Kings Park in Perth één van de populairste plekken om te genieten van een fietsrit in de zomer. In dit beroemde park van 400 hectare (groter dan het Central Park van New York City!), kun je genieten van het opmerkelijke uitzicht, de verscheidenheid aan wilde dieren en de prachtige botanische tuinen.

Windan Bridge Loop
Deze route loopt langs de kronkelende oevers van de rivier de Swan, het eiland Heirisson en het stedelijke East Perth. Je ziet spectaculaire landschappen en je kunt een pauze nemen nemen voor een drankje in één van de vele cafés rond de regio East-Perth.

Cottesloe strand
Perth is een zonnige stad. Dus waarom zou je niet profiteren van het goede weer, en een fietstocht langs de kust maken? De rit langs Cottesloe Beach is perfect voor warme zomerse middagen, wanneer er een zeebriesje staat. Sommige delen van deze route zijn een beetje heuvelachtig.

Burns Beach. Deze route is een geweldige alternatieve rit nabij de kust naar Cottesloe Beach. Het is een wat stillere route.

Whiteman Park
In dit 4000 hectare inheemse bush-land, zijn enkele kilometers aan fietspaden. Zij voeren ons langs de vele attracties zoals het Caversham Wildlife Park.

Andere fietsbestemmingen in Australië

Zoals we eerder opmerkten: dit overzicht is verre van compleet. Daarvoor is Australië simpelweg te groot en te divers. We hebben geprobeerd enkele voor fietsers interessante bestemmingen aan te stippen. Zijn we iets belangrijks vergeten? Of heb je tips voor fietsen in Australië? Laat het ons weten!

Bronnen en verdere informatie:
Algemeen:
http://www.australia.gov.au/about-australia/
https://www.britannica.com/place/Great-Dividing-Range
https://rideonmagazine.com.au/australias-top-25-scenic-bike-rides/
Australian Alps
http://www.australia.com/en/places/australian-alps/highlights.html
Blue Mountians
http://www.nationalparks.nsw.gov.au/visit-a-park/parks/blue-mountains-national-park
Bright
https://www.ridehighcountry.com.au/destinations/riding-around-bright/
http://www.cyclepath.com.au/
Zuid Australië, Barossa
https://www.railtrails.org.au/trail-descriptions/south-australia?view=trail&id=212
Goldcoast, Currumbin:
http://www.goldcoastbulletin.com.au/lifestyle/hit-the-pedals-and-explore-the-best-bike-tracks-the-gold-coast-has-on-offer/news-story/9a88f9c5269678e434d5b599c1a2b946
Canberra
https://visitcanberra.com.au/getting-around/cycling
Perth
http://www.lookatwa.com.au/Transport/bicycles.html
Sydney
http://www.cityofsydney.nsw.gov.au/explore/getting-around/cycling
Melbourne
http://www.visitmelbourne.com/Regions/Melbourne/Things-to-do/Outdoor-activities/Cycling.aspx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *