Fietsen in Italië in het spoor van de Giro

Het professionele wielerseizoen is weer begonnen in Europa. In april vinden de klassiekers met de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race plaats.

Nadat het klassiekerseizoen voorbij is zal in mei de Giro d’Italia de eerste grote ronde zijn die wordt verreden. De Giro van dit jaar is speciaal vanwege de 100e uitvoering en zal veel wielerhistorische plekken in Italië aan doen. Bijzonder interessant is dat veel Nederlandse wielervedetten dit jaar de Giro rijden. Bauke Mollema, Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk staan onder meer aan de start naast de Italiaanse klepper Vicenzo Nibali.

Parcours Giro d'Italia 2017
Parcours Giro d’Italia 2017

Fietsverhuur in Italië

Vele Italiaanse fietsverhuurders staan ter beschikking van de sportieve fietser die, naast het ter plekke volgen van een ongetwijfeld spannende Giro d’Italia, er ook zelf nog wat bij wil fietsen in Italië. Of anders kan bijvoorbeeld in de zomervakantie nog eens worden geprobeerd om de heuvels en bergen te beklimmen waar het Giro peloton zich al dit voorjaar voor in het zweet moet werken.

Fietsen op Sardinië en Sicilië

Als we het Giro parcours er eens bij pakken dan zien we dat de Giro start in het noordelijk deel van Sardinië op vrijdag 5 mei met een etappe van Alghero naar Olbia. Daarna volgen nog twee etappes op Sardinië van Olbia naar Tortolì en van Tortolí naar Cagliari. Bij Go4Bike kunnen we tien fietsverhuurders op Sardinië aanbevelen die u aan een geschikte fiets kunnen helpen om dit schitterende eiland fietsend te verkennen. In Cagliari zit een goed aangeschreven fietsverhuurder, Ichnusa Bike die u onder meer van racefietsen kan voorzien.

Na de start op Sardinië vervolgt de Ronde van Italië na een rust/reisdag haar weg op Sicilië waar twee etappes op de agenda staan en niet de minste! De etappe op dinsdag 9 mei met start in Cefalu eindigt op de flanken van de Etna op 1892 meter hoogte. Het is de eerste grote afspraak voor de klassementsrenners. De dag daarna wordt een gemakkelijkere rit aan de oostkust van Sicilië gereden van Pedara nar Messina die allicht in een massasprint gaat eindigen. Bij Go4Bike kunnen een zestal fietsverhuurders op Sicilië aanbevelen en wellicht dat u ook eens uzelf wilt testen in het berglandschap rond de Etna.

Zuid Sardinië en de de Etna op Sicilië

Apulië een echte fietsstreek met veel fietsverhuurders

De Giro gaat op 11 mei verder via Calabrië naar Apulië. In Calabrië bevindt zich mountainbike verhuurder Moonlight Bike. Op 12 mei is de aankomst in Alberobello, bekend van zijn Trulli (huizen met puntvormige daken). De prachtige streek Apulië (Puglia) is gemakkelijker te befietsen dan de wat meer bergachtige streken die het Giropeloton hiervoor al verorberd heeft en later te verduren krijgt. Het gebied heeft vele fietsverhuurders tot haar beschikking die u kunnen helpen aan ieder type fiets dat u zoekt. Naast racefietsen is de Apulië ook geschikt voor de meer toeristisch ingestelde fietser. Bij Go4Bike vindt u 9 fietsverhuurders in de Apulië.

Fietsen in Apulië
Fietsen in Apulië

Mountainbiken op het schiereiland Gargano

De etappe van 13 mei start in Molfeta en finisht in Peschici aan de noordkant van het bergachtige schiereiland Gargano aan de Adriatische kust. Om het schiereiland te verkennen per fiets zijn er twee fietsverhuurders ter beschikking die beide in Vieste te vinden zijn, te weten Gargano Bike Holidays en Gargano MTB.

Umbra natuurpark en Vieste op het Gargano schiereiland

Fietsen huren in de Abruzzi

De 9e etappe op zaterdag 14 mei is weer een zware bergaankomst in de Abruzzi. De finish ligt op de 1674 meter hoge Blockhaus, een plek waar in 1968 Eddy Merckx furore maakte en Franco Pellizotti in 2009 nog eens kwam winnen. Voor fietsliefhebbers die daar ten westen van Pescara eens in de bergen willen fietsen zijn een paar fietsverhuurders in de buurt aanwezig, Ruota+ en Active Abruzzo.

De regio Abruzzo
De regio Abruzzo

Via de Toscane naar de Alpen

Na de tijdrit tussen Foligno en Montefalco in Umbrië volgt een etappe grotendeels in de Toscane vanuit Florence naar Bagno di Romagna. In de Toscane zijn vele fietsverhuurders te vinden. Daarna volgen een tweetal etappes richting het noordwesten naar Reggio Emilia en Tortona die waarschijnlijk in een massasprint zullen eindigen. Vervolgens gaat het in de 14e etappe weer bergop naar Oropa ten zuiden van de Zwitserse grens. We zijn dan in de Alpen aanbeland. In de 15e etappe gaat het onder het Italiaanssprekende deel van Zwitserland langs naar Rovetta. In het schitterende gebied van de Lago Maggiore en Lago di Como kunt u heerlijk fietsen. Een fietsverhuurder aan het Maggiore Meer is bijvoorbeeld No Work Team in Arona. U kunt ook iets noordelijker kijken over grens heen bij Z-Bike Sagl in Lugano  of bij Belotti Sport in Locarno.

Dolomieten en finish in Milaan

Het Giro peloton gaat verder met een serie Alpen en Dolomieten etappes. De koninginnenrit lijkt de 16e etappe op disndag 23 mei tussen Rovetta en Bormio met onderweg de legendarische klimmen Mortirolo en Stelvio. Na een overgangsrit naar Canazei volgt de 18e etappe in de Dolomieten van Moena naar Ortisei. Ook in en om de Dolomieten kunt u talloze fietsverhuurders vinden.

De Stelvio en de Mortirolo pas in de Dolomieten

De Giro wordt afgesloten eerst met bergaankomsten op Piancavallo en Assiago. Hier in de buurt kunt u onder meer Bike Lab Belluno vinden om een fiets te huren. En tenslotte eindigt de Giro op 28 mei met een tijdrit van Monza naar Milaan. Een prachtig parcours waar we hopelijk veel leuke wielersport zullen zien en wie weet zien we net als vorig jaar een Nederlanders meedoen om het Roze.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *