Fietsen op Senja, het Arctische Noorwegen

De professionele wielerelite was in 2015 aanwezig in de wielerwedstrijd Arctic Race of Norway waar het op het eiland Senja in de Middernachtszon koerste. Echter, de rust keerde terug op Senja en je kunt nu zelf dit gevarieerde eiland op je gemak verkennen. De beste manier om dit te doen is met de fiets. Fietsverhuur voor het fietsen boven de poolcirkel kun je vinden in Tromsø bij Tromsø Outdoor.

Senja, een mini-continent

Senja is het tweede grootste eiland van Noorwegen en is gelegen ten westen van Tromsø. Het eiland is wild en ongetemd aan haar westkust, en qua aangezicht wat vriendelijker aan de oostkust. Het eiland is amper vier keer groter dan Oslo en heeft een ruige bergketen langs de westkust gelardeerd met rivieren en meren. De bevolkingsomvang is kleiner dan 10.000, wat betekent dat het relatief rustig is.

Makkelijker fietsen dan je zou denken

Je zou denken dat fietsen op zo’n rotsachtig en bergachtig eiland als Senja zwaar zal zijn. De wegen op Senja verbinden echter voornamelijk de dorpjes aan de kust met elkaar. Er zijn dan ook wel enkele steile hellingen, maar meestal fiets je slechts op een paar meter van de kust. Qua verkeer is het hier rustig, en meestal zul je de smalle, bochtige wegen dan ook voor jezelf hebben. De tunnels zijn prima te doen zolang je een licht hebt. In augustus 2015, reed het peloton in de Arctic Race of Norway rondom Senja, en dit werd wereldwijd bekeken door miljoenen televisiekijkers.

Fietsen op Senja
Fietsen op Senja

Fietsen langs de buitenkust

De westkust van Senja is ruw en ruig en de wegen komen uit in de fjorden. Het vissersdorp Husøy biedt een prachtige omweg over een kleine bergpas. U kunt een pauze aan de top nemen en genieten van het uitzicht op het kleine dorp, omringd door de zee en de ruige bergen. Een prettige plek om te pauzeren is bij het fijne, witte zandstrand van de Ersfjord. Het kustgebied en de rotsen bij Tungenesset bieden een prachtig uitzicht op de kenmerkende pieken van de Okshornan bergketen, die Senja haar gezicht geven. Een kleine omweg leidt naar Bøvær, waar het witte koraalzand zo uitnodigend is dat je zin krijgt in een frisse duik in de zee. Kråkeslottet, het huis van de voormalige eigenaar van het dorp, is nu een kleine galerie. De Senja Troll, ’s werelds grootste trol, is gelegen in een populair speelgebied voor de kinderen. De Troll brengt op humoristische wijze de folk legendes van de kust over.

Nationale toeristische fietsroute

Eén van ’s lands 18 nationale toeristische routes loopt langs de Atlantische kust van Senja. De Noorse Public Roads Administration heeft de prachtige weg aangevuld met goed ontworpen rustplaatsen die uitzichten bieden. Magasuget hoog boven de Bergsfjord is een voor de hand liggende plek voor selfies, terwijl de helling op Tungenesset gebruikt kan worden om langs de rotskust naar beneden te lopen te en genieten van het uitzicht op de zee en de Okshornan bergen. Zelfs de toiletten hebben een architectonisch ontwerp gekregen. Het “gouden” toilet op het strand bij Ersfjorden en het “miljoen” toilet aan Tungenesset bieden een vleugje stijl wanneer de natuur roept.

Noorse vissersdorpjes

Voor de zomertoerist kunnen de dorpjes aan de westkust van Senja erg slaperig en relaxt lijken. Dat komt omdat de zomer het buitenseizoen is voor deze dorpjes. De beroemde jaarlijkse Lofoten visserij op de Arctische kabeljauw wordt steeds meer uitbreid naar de wateren voor de kust van Senja, dus het is hier druk in de winter. Senjehopen en Husøy zijn belangrijke vissersdorpen die jaarlijks kabeljauw ter waarde van honderden miljoenen kronen exporteren. Torsken en Mefjordvær, zijn oude vissersdorpjes waar niet meer zo veel activiteit is. Dit zijn ideale plekken om het kusterfgoed te ervaren.

Relikwieën van de cultuur

Torsken kerk is een bescheiden rood beschilderde houten kerk uit 1784. Hier zijn een 15e eeuwse Madonna figuur en een 16e-eeuwse kruisbeeld gevonden en deze kerk stond hier dan ook vrijwel zeker al sinds de 15e eeuw. Beide beelden zijn gemaakt in Lübeck, en getuigt van het feit dat de vis ook toen al belangrijke handelswaar voor Senja was. Noorwegen’s eerste vrouwelijke predikant, Ingrid Bjerkås, werkte hier in de jaren 1960. Een andere toeristische attractie is Hamn i Senja. Dit plaatsje heeft een belangrijke plek in de Noorse industriële geschiedenis. Er werd nikkel gevonden in de jaren 1880, en in 1882 opende hier de eerste waterkrachtcentrale in Europa – en misschien wel in de wereld.

Variatie

Na vele uren op de fiets zitten krijg je misschien wat zadelpijn, maar dan zijn er nog tal van andere activiteiten te doen. Er zijn verschillende gemarkeerde wandelroutes in de omgeving, waaronder een korte, zwaardere variant, met een steile klim die de wandelaar met een panoramisch uitzicht op de kust en Troms Vesterålen beloont. De toppen van de Sukkertoppen bij Hamn, Husfjellet en Skaland zijn misschien wel het meest bekend. Voor het meest prachtige uitzicht denkbaar, zou je echter eigenlijk moeten wandelen onder de gouden stralen van de Middernachtzon. Er is een maalstroom nabij Hamn i Senja waar je kunt raften. Een andere optie bij Hamn in Senja is om te roeien naar de 98 eilanden in de Bergsfjord. Je kunt de kajak omhoog te slepen op uw eigen strand. Het is ook mogelijk om een vissersboot te huren, en om een grote koolvis te vangen en te koken in zeewater op het strand in de Middernachtzon.

Bossen en weilanden

Een van de etappes gaat dwars door Senja. Na enkele steile hellingen tot de bergpas in de vallei van Svandalen, gaat het allemaal bergafwaarts door een weelderig, groene berkenbos. Het uitzicht is heel anders dan bij de westkust met sprankelende meren en rivieren en verre bergtoppen. Op heldere dagen kun je de hele weg naar de 1400 m berg Istindan in Binnen-Troms zien.

Makkelijk bereikbaar

Het is gemakkelijk om Senja te bereiken door een vlucht te nemen naar Tromsø via Oslo. In Tromsø kunt u fietsen, tassen en andere benodigde apparatuur huren bij Tromsø Outdoor , en zelf fietsen naar Senja, of u kunt de boot nemen naar Finnsnes of Lysnes en de fietstocht aldaar starten.
Fietsen in Senja is prima te doen zonder de aanschaf van een vooraf afgesproken of begeleide tour. Een reeks accommodaties is te vinden op campings, in Rorbu (vissershuisjes) en pensions. Er zijn goede restaurants in Finnsnes op het vasteland en in Mefjordvær en Hamn aan de westkust van Senja. Er zijn ook meer basic inrichtingen waar u een broodje en een kop koffie kunt kopen.

Als je een georganiseerde reis wilt, kun je het beste een fietsarrangement boeken via Norske Bygdeopplevelser. Dit pakket biedt een fietsreis van Tromsø naar Sommaroy voor de eerste overnachting en vervolgens op Senja overnachtingen in Mefjordvær en Hamn i Senja voordat je dwars door het eiland Senja naar Finnsnes voor de laatste overnachting fietst. Daar wordt de boot terug naar Tromsø genomen. Senja is ook onderdeel van de steeds populairder wordende fietsroute Tromsø-Svolvær, die ook Vesterålen en Lofoten verbindt. Deze georganiseerde tochten zijn inclusief vervoer van bagage en vooraf geboekte accommodatie. Meer informatie is beschikbaar op www.norske-bygdeopplevelser.no en www.arcticcycling.no

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *