Fietsen in Frankrijk?

Volg het Tour de France parcours!

Wil je volgend jaar zomer in juli naar Frankrijk op vakantie? Dan wil je allicht ook weten of de Tour de France in de buurt langskomt.

De Tour de France organisatie A.S.O. heeft vandaag de route voor La Grande Boucle van volgend jaar bekend gemaakt. De 2018 editie van de Tour de France begint op zaterdag 7 juli in de Vendée met een tweetal vlakke etappes en een ploegentijdrit van 35km om en nabij het stadje Cholet. Daarna vervolgt de Tour haar weg naar Bretagne waar eveneens een drietal – heuvelachtige – etappes op het programma staan, waaronder een aankomst op de Mûr-de-Bretagne. In 2011 won hier de latere winnaar van het eindklassement, Cadel Evans en in 2015 wist Alexis Vuillermoz zijn mooiste zege hier tot nog toe te behalen.

 

Het vlakke eerste deel van de Tour wordt afgesloten met een drietal etappes in Noordwest Frankrijk met aankomsten in Chartres, Amiens en Roubaix. In de etappe naar Roubaix op zondag 15 juli zullen vele kasseistroken zitten. In 2014 wist Lars Boom in dezelfde streek een regenachtige kasseienetappe te winnen en pakte de latere Tourwinnaar Vicenzo Nibali gelijk een duidelijke voorsprong.

De Alpenetappes zijn zwaar

Op de maandag daarna houden de renners rustdag in Annecy, aan de voet van de Alpen. Daarna volgen een drietal etappes in de Alpen. Op dinsdag 17 juli wordt vanaf Annecy via het Plateau de Glières en de Col de la Colombière naar het skidorp Le Grand Bornand gefietst. Na deze zware etappe volgt een korte en venijnige etappe naar La Rosière. Dat is een skiplaatsje op 1850 meter hoogte ergens halverwege de Kleine Sint-Bernhard pas, aan de Italiaanse grens. Onderweg wordt onder meer de ruim 1900 meter hoge Col du Cormet de Roselend aangedaan, waar zich een schitterend berglandschap bevindt. Het is overigens voor het eerst dat La Rosière finishplaats van een Touretappe zal zijn. Dat laatste kan niet gezegd worden voor de finishplaats van de volgende etappe: L’Alpe d’Huez! De (voormalige) ‘Nederlandse Berg’ verwelkomt de Tour volgend jaar reeds voor de dertigste keer en wel na een loodzware etappe die onder meer over de Col de la Madeleine en de Col de la Croix de Fer gaat. Halverwege maakt de koers – net als in 2015 – ook nog een ommetje naar Les lacets de Montvernier. Wil je in de Alpen tijdens uw vakantie een racefiets huren, probeer dan eens Rent my Bike.

Na de Alpen volgt een doorsteek van drie etappes naar de Pyreneeën via de Drôme, met een finish in Valence en via het Massif-Central met een aankomst op de Croix Neuve, een fiks steile klim nabij het stadje Mende. Daarna volgt een etappe tussen Millau en Carcassonne waarbij de ruim 1200 meter hoge Pic de Nore het letterlijk en figuurlijk hoogtepunt vormt. In Carcassonne wordt uiteindelijk halt gehouden voor de tweede rustdag. Daar kunnen de renners zich voorbereiden op de grande finale van deze Tour welke zich grotendeels in de Pyreneeën zal gaan afspelen. Wil je in deze streek (L’Aude, Languedoc) zelf eens fietsen, dan kun je onder andere een fiets huren bij Mellow Velos.

Ultra korte Pyreneeën etappe met finish op 2215m hoogte

Op dinsdag 24 juli gaat het naar het welbekende Bagnères-de-Luchon. Hier zijn al zeer vaak etappes geëindigd. In 2016 toonde Chris Froome zich de sterkste daler en stortte zich vanaf de top van de Col de Peyresourde naar beneden. Dit jaar bereiken de renners Luchon vanaf het oosten, via de Col du Portillon. De Peyresourde wordt wel de volgende dag beklommen vanaf de start in Luchon. De etappe die op woensdag 25 juli zal worden verreden zal de geschiedenisboeken ingaan als een van de kortste bergetappes van de laatste decennia. De rit telt slechts 65km en zal na de Peyresourde nog de Col d’Azet en de slotklim naar Col de Portet tellen. Deze 2215 meter hoge berg is voor het eerst aankomstplaats in de Tour en aangezien de slotklim ruim 16km aan bijna 9% stijging gaat, zal het wellicht een beslissende aankomst in deze Tour worden. Daarna volgt een gemakkelijkere etappe naar Pau en vervolgens nog een laatste bergetappe van Lourdes naar Laruns via de bekende Pyreneeën reuzen Tourmalet en Aubisque.

Slechts één tijdrit voor Dumoulin. Tour 2018 meer iets voor Quintana?

Voordat de Tour op zondag 29 juli gaat worden afgesloten met het traditionele circuit in het centrum van Parijs wordt op de zaterdag daarvoor een individuele tijdrit verreden over 31km in Frans Baskenland. Als Tom Dumoulin meedoet aan de 2018 editie van de Tour de France zal hij de favoriet zijn voor deze tijdrit. De vraag is echter of dit algehele Tour parcours hem aanstaat of dat hij toch weer voor de Giro d’Italia zal kiezen. Met slechts een middellange individuele tijdrit en een ploegentijdrit is de mogelijkheid voor Dumoulin om afstand te nemen via de tijdritten beperkt. De aankomsten in de bergen zijn daarenboven best pittig te noemen. Het is dan ook niet evident dat Dumoulin de belangrijkste uitdager zal zijn van Froome: Quintana en Bardet kunnen op dit parcours ook prima uit de voeten mits ze de kasseienrit zonder al te veel kleerscheuren overleven. Niettemin lijkt spanning gegarandeerd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *